..milyen hivatali ügyeket kell intézni, amikor az egész család Németországba költözik?

2015.12.12 10:09

 

 
Joggal gondolhatnák, hogy Magyarországon ugyanolyan az élet, mint máshol. ..ha van az ember kezében egy jó szakma és van állása, akkor semmivel nem rosszabb  itthon, mint például Németországban. Ma már ezt sokan nem így vélik, egyre többen szeretnék a szerencséjüket külföldön próbára tenni. Ezzel az írással azoknak szeretnék segíteni, akik a saját és családja jövőjét egy jobb élet reményében kintre tervezik.
 

 

                                 

 

A kifelé vágyakozóknak javaslom, ne vágjon bele csak úgy .. hogy majd  lesz valami .. először is  próbáljon egy kis pénzt spórolni, miközben intenzíven tanulja a németnyelvet. Ezután már érdemes elkezdeni.. de azért nem is egyből beleugorva. A legfontosabb a munkahely, a biztos jövedelemforrás. Járható út, ha rászán 1- 2 hónapot, és elkezd munkát keresni. Munkát .. ha már kinn van, hamar lehet találni, de sajnos nem olyat, nem annyiért, mint ahogy azt sokan képzelik. Véleményem szerint  (bár úgy sokkal nehezebb) biztosabb,  ha  Magyarországról  pályázza meg az állást és találja meg a lehetőséget. Tudom nem könnyű, de azért nem is lehetetlen feladat. 

   

    

                        

 

                         https://www.arbeiten.de -  https://de.gigajob.com -  https://jobkrallehttps://itjobboard

                         https://deutschlandjob.com  - https://www.absolventa.dehttps://www.stepstone.de

 

                                  

Amikor megkapta a munkát, lehetőleg a munkahely közelében keressen egy kiadó lakást. Azt kell „mondanom” viszonylag alacsony bérleti díjért, amely megfelel egy egész család számára, nem egyszerű találni! A lakástulajdonosok nem foglalkoznak személyesen a bérbeadással, ingatlanosokra bízzák a dolgot, velük kell mindent egyeztetni, megbeszélni, hogy mennyi kauciót (az esetleges lakásban okozott károk és kifizetetlen számlák fedezete)  kell fizetni, mennyi a jutalék (ügyintézőnek fizetendő), a havi bérleti díj, és természetesen mindezt papírra vetve, aláírva.

 

        

 

              https://www.null-provision.de  - https://www.immobilienmarkt.de -  https://www.wohnungsboerse.net

 

Következő lépés, hogy a lakásbérleti szerződéssel valamint a személyazonosító igazolvánnyal el kell menni az önkormányzati hivatalba (Rathaus), és be kell jelentkezni, ahol egy nyomtatvány kitöltése után azonnal ki is adják a lakcímigazolást. Ekkor nyilatkozhat a vallási hovatartozásáról, ha nem vallásos ezt feltétlen jelezze, ellenkező esetben fizetnie kell az egyházadót. Amint rendelkezik német lakóhellyel, a kiválasztott banknál kérjen időpontot a saját számlamegnyitáshoz, mely szintén fontos a kinti élethez. (Például,bankszámlaszám nélkül előfizetéses telefonszámot nem kap Németországban.)

                                    

                                                     

                                                   

Személyazonosító igazolvánnyal, az új bankszámlaszámával, a (német) lakcímigazolásával az adóhivatalban (Finanzamt) adóazonosító számot kérhet. Tulajdonképpen ez nem is szükségszerű, hiszen amikor bejelentette a lakcímét, onnantól ez automatikusan intéződik, bár később, de megkapja, postaútján küldi a hatóság. Munkaszerződéssel a kézben az illetékes  adóhivatalban kérvényezhet, egy az Ön számára kedvezőbb adóosztályba sorolását.Ezen besorolás határozza meg, hogy a  munkáltató mennyi adót von le a munkabéréből. Németországba a munkavállalókat, külföldi állampolgár lévén általában az 1-es adóosztályba sorolják. Amikor az egész család kiköltözik,házasként vagy (bejegyzett) élettársi kapcsolatban élőként, az adóhivatalt felkeresve lehet kedvezőbb 3 , 4 vagy az 5 adóosztályt kérvényezni, (csak egyszer)  akár év közben is.  A változásról az adóhivatalban azonnal kiadják az igazolást, amiről nem ár készíteni egy másolatot magának, az eredeti dokumentumot pedig a munkáltatójának adja át. Így, már a következő hónaptól kezdve az igazolás alapján, az adóosztályba sorolásának megfelelően vonják a béréből a fizetendő adót.

    

                        

 

                      https://www.bzst.de/DE/Steuern   - https://www.imacc.de/lohn -   https://www.elster.de

 

Általában a munkáltató rendezi az egészségbiztosítással kapcsolatos papírmunkát,ha mégis személyesen intézkedik. Jó tudni, hogy van választási lehetőség! Alacsonyabb jövedelem esetén az állami biztosítók  az olcsóbbak, míg a magasabb jövedelemmel rendelkező személynek érdemesebb egy magánpénztárt választani.Munkaszerződéssel, adóazonosító számmal, lakcímkártyával, fényképpel az ügyintézés egyszerű,csak be kell menni a kiválasztott egészségbiztosítási pénztárhoz, ahol azonnal kitöltik a szükséges papírokat.Ekkor nyilatkozhat arról, hogy szeretne -e teljes körű, családi biztosítást kötni, amely által a házastársára és a gyermeke(i) is jogosultak lesznek az ellátásra. Fontos, hogy  az egészségbiztosító  intézi  a nyugdíjat, így ez  ügyben  nincs további  teendő. A nyugdíjbiztosító levélben küldi az értesítést, melyben közli a (munkavállaló)  nyugdíjbiztosítási számát. 5 év folyamatos befizetés után már jogosulttá válik a német alapnyugdíjra, amikor eléri a nyugdíjkorhatárt, megkapja az alapnyugdíjat akkor is, ha akkor már nem odakinn él, és nem német állampolgár. A nyugdíj összege függ a befizetett összegektől és (fizetett) évek számától.  

 

                                                

 

Nyolcévi folyamatos kinn élés után kérelmezheti a német állampolgárságot, ehhez azonban egy tanfolyamon kell részt venni és a sikeres vizsgaletétele az alapkövetelmény. Akit a németpolitika érdekel, szeretne választhatóvá és választóvá válni, e procedúrát mindenképp végig kell járnia. Egyébként minden másra jogosult Németországban magyar (EU) állampolgárokként is.

 

A magyar jogosítványt Németországban is elfogadják, de, ha kéri, azonnal kicserélik azt németre. Előnye, hogy sok helyen  az is  elég egy ügyintézéshez. Az autójára német rendszám vásárolható, amint van érvényes német lakcíme. Ehhez csupán egy biztosítási szerződést kell kötni, az átírást a „Zulassungsstelle” intézi, ahol az ügyintézését, az új rendszámot, a biztosításdíját azonnal rendezheti is. Amikor kicserélteti  az  autója rendszámát németre, a magyar forgalmiban lévő műszaki idejére minden további nélkül kiadják a németműszaki vizsgát is. Ezt követően az autó után már súlyadót is fizetni kell, melyről az önkormányzat levélben küldi az értesítést.

                                                      

                                                   

                                      

Németországban kötelező negyedévente a tévé, rádió használatáért díjat fizetni, még akkor is, ha nem használ és nincs is a tulajdonában ilyesmi. Erről szintén levélben kap értesítést, minek során egy adatlapot kell kitölteni és visszaküldeni. Attól kezdve muszáj a díjat fizetni, nem adnak kedvezményt vagy mentességet. 

 

Mielőtt kiköltözne az egész család, természetesen azért Magyarországon is akad jócskán tennivalóvaló. Például, ha vannak gyermekei (márciustól) a gyámhatóságtól engedélyt kell kérni, hogy kivihesse őket is külföldre. Óvoda,iskola: az intézményben a szülőnek jelenteni, illetve ki kell íratni a gyermekeket. A gyermekek tanitatásáért, Németországban sem kell külön fizetni. Ha van az iskolában napközi lehetőség, akkor az étkeztetés díját természetesen csakúgy, mint Magyarországon  a szülőnek  rendezni kell. A napközi költsége körülbelül öt euró naponta, amihez hozzájárulhat a munkáltató. A szociálisan rászorulóknak az önkormányzat  további kettő euró támogatást ad a költségek fedezésére. Egyébként a  napközi díját nem lehet átutalni vagy az iskolákban személyesen befizetni. Fizetendő összeget az önkormányzati hivatal minden hónapban leemeli a szülő számlájáról, melyről postán küldik  az  elszámolást. Azoknak a gyerekeknek, akiket évközben iratnak be, várni kell az ebédre, mivel az ügyintézés kettőhétig is eltarthat.

      

                                        

 

Magyarországról távozás előtti további teendő: az Államkincstárnál a családi pótlék folyósításáról le kell mondani. Jó, ha az erről szóló értesítéssel, határozattal a kezében kérelmezi a lényegesen magasabb összegű német családtámogatási ellátást. Az egész család kiköltözése esetén a gyermekekre tekintettel egyértelműen jogosulttá válnak a családi pótlékra (Kindergeld). Ehhez, három hónap után regisztráltatni kell magát és a családot az önkormányzati hivatalban, mint kinn élő külföldi állampolgárok. Egyszerűbb az ügyintézés, ha a házastársak együttmennek, vigyen magával: házassági anyakönyvi kivonat, személyazonosító igazolványokat, fényképet, lakásbérleti szerződést, a  német lakcímüket igazoló iratot, és a munkaszerződést. Ezt követően az illetékes családtámogatási pénztárnál (Familienkasse) kérvényezheti a családi pótlékot, melyhez több oldalas nyomtatványt kitöltve és sok-sok irattal, igazolással kiegészítve lehet az igényt benyújtani.