Szabályok szigorítása

2014.03.24 14:58

 

Az uniós társállamokból érkező munkavállalókra vonatkozó szabályok szigorítására készül a német kormány a szociális juttatásokkal visszaélő bevándorlók miatt.

 

                        

 

Hétfői  német  lapjelentések szerint a  bevándorlásnak a  szociális ellátórendszerre  gyakorolt  hatását vizsgáló tárcaközi bizottság egyebek között javasolja, hogy korlátozzák 3 hónapra az álláskeresésre rendelkezésre álló időt a munkavállalás céljával beköltöző uniós külföldiek esetében. Ezt azt jelentené, hogy távoznia kell az országból azoknak a külföldi uniós állampolgároknak, akik három hónap alatt nem találnak állást és segélyre szorulnának.

Jelenleg nincs időbeli korlátja a németországi tartózkodásnak. Az intézkedést az indokolja, hogy egyre több önkormányzatnak okoz gondot uniós állampolgárok ellátása, akik "azt állítják, hogy munkát keresnek Németországban, de a  hiányos képzettségük vagy nyelvtudásuk  miatt semmi esélyük nincs az elhelyezkedésre" - idézett a Süddeutsche Zeitung  az  év  elején  felállított  tárcaközi  bizottság  jelentéséből,  amelyet  szerdán  tárgyal  a  kormány.

 

Egy másik javaslat szerint adóazonosító szám megadásához kell kötni a családi pótlék kiutalását.                               Erre elsősorban azért van szükség, mert előfordul, hogy bevándorló szülők egyszerre több tartományban igényelnek családi pótlékot gyermekük után.


A tervezet  harmadik fő eleme,  hogy a szociális juttatásokkal  visszaélő bevándorlókat  bizonyos időre ki kell  tiltani     az országból. Jelenleg csak a  közrend, a közbiztonság és a közegészségügy  veszélyeztetése miatt lehet kitiltani Németországból uniós állampolgárokat. A bizottság szerint pontosítani kell az egyéni vállalkozásokra vonatkozó szabályokon is, hogy kiszűrhessék az úgynevezett színlelt egyéni vállalkozásokat, amelyeket a szociális támogatások megszerzése céljából alapítanak. 

A jelentésben  hangsúlyozzák, hogy a személyek  szabad mozgása az uniós integráció legfontosabb vívmányai közé tartozik, korlátozása pedig fel sem merülhet, és Németország az EU-n belüli vándorlás haszonélvezője. Ugyanakkor         a  szociális  turizmus,   a  munkavállalás  helyett  a  szociális  juttatások jogtalan   megszerzését  célzó  bevándorlás szigorítani kell egyes szabályokon.

Fel kell lépni a bevándorlók kiszolgáltatottságával visszaélő németek ellen is - áll a javaslatban,  amely szerint emelni szükséges  az  uniós munkavállalókat szabálytalanul  alkalmazó, a bevándorlókat kizsákmányoló vállalkozóknak járó büntetési tételeken.

A tervezet  kidolgozását a  munkaügyi tárca és a  belügyminisztérium irányította. A két miniszter közösen mutatja be     az anyagot a szerdai kormányülésen.Thomas de Maiziere belügyminiszter egy lapinterjúban kiemelte, hogy a szociális turizmus "jóval kisebb gond, mint amekkorának feltüntetik". A probléma koncentráltan jelentkezik, 6-7 nagyvárosban jelent gondot a munkanélküli uniós bevándorlók ellátása. A kormány a tervek szerint ezeknek az önkormányzatoknak    az idén mintegy 200 millió eurós plusz támogatást ad.

Németországban  Nagy - Britanniához  hasonlóan a  román  és  bolgár  állampolgárok  munkavállalási  korlátozásainak január 1-ei megszűnése nyomán indult diskurzus a szociális turizmusról. A kisebbik konzervatív kormánypárt, a CSU szigorú  fellépést sürgetett a szociális  juttatásokkal  visszaélő  bevándorlók ellen. "Aki  csal,  az repül" - hangoztatják     a CSU képviselői. A  bajor konzervatívokat ezért a  megfogalmazásért populizmussal és szélsőjobboldali  uszítással is megvádolták  az  ellenzéki  pártok és a  koalíciós társ  szociáldemokraták (SPD)  részéről. Ugyanakkor a  CDU/CSU konzervatív  pártszövetség  és  az  SPD  koalíciós  szerződésében  szerepel,  hogy  az  uniós  társállamokból  érkező munkavállalókkal  kapcsolatban fel kell lépni a szociális támogatások jogtalan igénybevétele ellen.

 

Forrás: MTI