Adókategória

2012.07.23 13:55

 

Németországban a személyi jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékokat a forrásból, azaz a fizetésből vonják le. A munkavállaló a munka megkezdésekor egy ún. adókártyát kap (Lohnsteuerkarte), és annyi adókártyára van szüksége, ahány  munkahelyen dolgozik. A  munkáltató  által a  fizetésből  levont  személyi  jövedelemadó összege  a munkavállaló személyi jövedelemadójának előlegét képezi.

 

Németországban  progresszív adózási  rendszer van, ennek lényege, hogy  a magasabb jövedelemmel  rendelkezők magasabb  adót fizetnek. Az  adózás mértéke attól is függ, hogy az adóalany melyik  adókategóriába tartozik. Adó- osztályba  sorolással  figyelembe  veszik  az adóalany családi  állapotát  és  más tényezőket is. Németországban élő házastársak adóját együttes jövedelmük alapján határozzák meg, hacsak nem kérik a külön elbírálást. A gyermekek jövedelme után fizetendő adót a szülők jövedelmétől függetlenül határozzák meg.

 

  • 1. kategória: egyedülálló, illetve elvált
  • 2. kategória: gyermekét egyedül nevelő, illetve elvált legalább egy gyermekkel, aki a háztartásában lakik és aki után   a munkavállaló gyermek után járó juttatásban részesül
  • 3. kategória: házas munkavállalók, illetve özvegyek (utóbbiak csak 1 évig a házastárs halála után)
  • 4. kategória: házas munkavállalók, akik mindketten rendelkeznek jövedelemmel
  • 5. kategória: házas munkavállalók, akik közül  az egyik  házastárs dolgozik, a másik pedig a 3. kategóriába tartozik
  • 6. kategória: több munkahelyen dolgozó munkavállalók, akik  második  illetve harmadik  adókártyájukat használják

 

Levont személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási  járulékok  mértéke  a munkavállaló bruttó fizetésétől és családi állapotától függ. A személyi jövedelemadó kiegészül az ún. szolidaritási adóval, amely a személyi jövedelemadó 5.5 %-át és az egyházi adó pedig a jövedelem 8-9%-át teszi ki. A teljes levonások a fizetés kb. 35%-át teszik ki.

 

Közvetlenül  német cégnél van foglalkoztatva, azonban a házastársa,  gyermeke továbbra is Magyarországon él,       akkor is választhatja  a 3. adósávot. Ezen  adóosztályba  sorolással  20.800  euróig  az  adólevonás  minimálisra csökkenthető. A 3 adóosztály kérvényezésével a járulékok mérséklődnek és az ú.n Solidaritätszuschlag sem kell megfizetni. 

 

Németországi fizetéséből                                                                                                 magas adót és járulékot vonnak, szeretne a  jelenleginél egy kedvezőbb adóosztályba  kerülni?

 

Amennyiben segítségre van szüksége, elérhetőségeim valamelyikén szívesen állok rendelkezésére.