Németország várja a bevándorlókat ..

2013.07.21 14:05

 

Németországban évtizedeken át szükséges vagy éppen szükségtelen rossznak tartották a bevándorlást, a vendégmunkát, és igyekeztek korlátozni a  külföldiek tartós jelenlétét. Most már azonban szinte udvarolnak a hatóságok és a vízumokat pillanatok alatt intézik.

 

Szakemberhiánnyal küzd Németország
Szakemberhiánnyal küzd NémetországAz iskolás gyerekek egyharmada bevándorló hátterű

"Olyan kedves emberek ezek a bevándorlási hivatalnokok" - mondta a Reuters hírügynökségnek Ata Ucertas, 25 éves török orvos, miután két hónap alatt megkapta a tartózkodási engedélyét, és német nyelvtanfolyamra is beíratták. Igaz, Németország orvoshiánnyal küzd.

Németország lakóinak egyötöde és az iskolás gyerekeknek már az egyharmada bevándorló hátterű. Ennek a választási propagandára is hatása van. Tíz éve, amikor a munkanélküliség  nagy volt, a bevándorlási szabályok  pedig szigorúak, Angela Merkel  pártjából  egyesek  "Kinder statt Inder"  ("Inkább gyerekeket, ne indiaiakat!)  jelszóval  kampányoltak. Most a szeptemberi választások előtt a kormánypárt "vendégszerető kultúrát" sürget a bevándorlók iránt.
 

Kedvező kilátások
Kedvező kilátásokKell az ember

"Németország erőteljesen támogatja a bevándorlást, mert olyan súlyos a népesedési helyzete, amilyenre talán egyetlen más  OECD- országban  sincs  példa" - mondta  a  hírügynökségnek  a  nemzetközi  Gazdasági  Együttműködési  és Fejlesztési  Szervezet  (OECD)  szakértője,  Thomas Liebig.  "A  vendégszerető kultúráról  folyó  vita  része annak a folyamatnak, amelyben Németország a bevándorlást normálisnak tartó országgá válik" - tette hozzá.

Jelenleg a munkanélküliség majdnem a legalacsonyabb az 1990 -es német újraegyesítés óta, viszont 2025 -ig 5,4 millió szakember  hiányára  lehet  számítani,   a  nők  és  az  idősebbek  mozgósítására  tett  kormányzati  kísérletek  dacára. Az  OECD utolsó statisztikája szerint 2011-ben kis híján 300 ezer külföldi érkezett Németországba hosszú távra - azaz dolgozni és megtelepedni -, 30 százalékkal több, mint 2010-ben. A többség az Európai Unió tagországaiból, azok közül   is főleg a keleti országokból, mindenekelőtt Lengyelországból jött.


Láthatatlan forradalom 

Németország  rohamléptekkel  szabadítja fel a bevándorlást: csak ebben a hónapban  40 százalékkal ritkították  meg a különféle korlátozó szabályokat - írta a Reuters. Csökkentik a kialkudható legkisebb munkabért, és a magasan képzett szakemberek után most már az egyszerűbb szakmunkásokat is szeretettel várják mindenütt, ahol krónikus munkaerő- hiány  van, köztük  mozdonyvezetőket, villanyszerelőket. 
"Ez a  kis forradalom  szinte észrevétlenül  zajlik, olyannyira hogy ma már a  német szabályozás  az egyik legbarátságosabb a magas  képzettségűek számára az egész OECD-ben".
 

Végállomás?  


A  német kormány  külföldi  nyelvtanfolyamokat indít a  lehetséges bevándorlók számára, a  hivatalok  gyorsan intézik   a  bizonyítványok  honosítását, hogy  az  orvosoknak  ne  kelljen  taxizásból  élniük, hallgatókat  toboroznak  a  német egyetemekre  és szakiskolákba, elsősorban  a dél -európai  országokból,  ahol  az  átlaghoz  képest  is óriási  a  munka- nélküliség a fiatalok körében. Még sokáig fog tartani, amíg minden németet le lehet beszélni az  idegenellenességről, de   a gazdasági kényszer ebben mindenképp fontos segítő.

Forrás: privatbankar.hu