Bevonják a személyiét annak, aki ideiglenesen külföldre megy dolgozni?

2013.03.23 10:32

 

 

Ismét terjed a rémhír arról,  hogy bevonják a személyiét annak,  aki ideiglenesen külföldre megy dolgozni.

Ezúttal a Sonline cikke verte ki a biztosítékot a külföldön dolgozó magyarok között. A Somogy megyei lap 'fél év  külföldi  munka után ugrik a  magyar személyi igazolvány?" című anyaga ugyanis arról szól, hogy egy olvasójuk szerint egy megváltozott törvény alapján március elseje óta csak azt lehet  bejelenteni az okmányirodákban,  ha valaki l etelepedni  indul külföldre,  az ideiglenes munkavállalást nem.  Ekkor azonban a hatóság elveszi a külföldre utazó személyi igazolványát és a lakcímkártyáját.

 

Mi az igazság?

Az Index nagyjából egy hónappal ezelőtt írt erről a félreértésen alapuló híresztelésről.  Az igazság az,  hogy március elsejétől nem  kötelező hivatalosan bejelenteni, ha valaki ideiglenesen, de három hónapnál hosszabb ideig külföldön tartózkodik. A bejelentési kötelezettséget azzal   az indokkal törölték el,  hogy a többség amúgy  sem teljesítette. A  törvényváltozást a lengyelországi  magyar  konzulátus honlapja  rosszul magyarázta el, emiatt elterjedt a külföldön élő magyarok között,  hogy le kellene adniuk a személyi igazolványukat. Ez tévedés, a személyit, ahogy eddig is, csak azoknak kell leadniuk, akik véglegesen telepednek le külföldön.

 

Ideiglenes vagy végleges?

Március elseje  előtt a  három hónapnál  hosszabb időre külföldre  utazó  magyaroknak két  törvényes választásuk volt.  Ha a külföldi életet átmenetinek szánták,  akkor be kellett jelenteniük ezt ideiglenes külföldi tartózkodásként. Ha véglegesnek tekintették a költözésüket,  akkor külföldi  letelepedést kellett bejelenteniük.  Ez  utóbbi  esetben a  külföldön letelepedő magyarok elveszítik  személyi  igazolványukat. Ezen   a  szabályon a friss módosítás sem változtatott.  A csak átmenetileg kiköltözőket viszont ez a dolog  egyáltalán nem érinti.  Az, hogy többé nem kell  bejelenteni  az  ideiglenes külföldi  tartózkodást,  nem jelenti azt, hogy ne lehetne többé ideiglenesen külföldön tartózkodni.  Azok,  akik  csak  ideiglenesen  élnek  külföldön,  továbbra  is megtarthatják  a  személyi  igazolványukat.  Összességében tehát,  hogy  valaki meg- tarthatja-e a  személyiét  vagy  sem,  azon múlik, hogy  ő maga  milyennek  tekinti  a  külföldre távozását,  ideiglenesnek  vagy  véglegesnek. 

Forrás: Hír24.hu