Németországban ismeretesen viszonylag jól működik a gazdaság, magas a foglalkoztatottság sőt: a lakosság öregedésével sok állást már csak külföldi  munkaerővel  tudnak betölteni, így a magyarok, úgy is mint  EU-polgárok előtt sok lehetőség áll nyitva. 

Különösen  jó  esélyeik  vannak  az  orvosoknak, bármilyen szomorú is ez  a  magyar egészségügy szempontjából. Németországban jelenleg mintegy 5.000 orvos hiányzik, de ez a szám a következő években nyugdíjba vonulókkal még magasabb is lehet. Elsősorban az ország keleti részén, a volt  NDK területén, kisebb településeken van és lesz is hiány főként háziorvosokban – de  országszerte  nem  egy kórház  ugyancsak  keres  megfelelő  képzettségű szakorvosokat. Az ország egészségügyi ellátásának magas színvonala közismert, így nem meglepő, hogy a legelismertebb hivatásokat vizsgáló felmérésekben  hosszú évek óta az orvosok állnak  az első helyen (s mindjárt utánuk az ápolók következnek). A megbecsülést mutatja a kereset is: a kezdő diplomások között az orvosok kapják a legmagasabb induló fizetést, átlag bruttó havi több, mint 4.000  eurót. A külföldről érkezőnek igazolnia kell, hogy szakképesítése  megfelel  a német követelményeknek ami magyarok vonatkozásában általában nem jelent gondot. EU polgárok mellett egyébként tavaly óta más országokból is könnyített eljárással,  az  u.n. kék  kártyával  vállalhatnak az  NSZK-ban  munkát  orvosok csakúgy, mint más diplomások, mérnökök, kutatók.

 „Mint” – műszakiak előnyben

A  német betűszó a  legkeresettebb foglalkozásokat jelöli, amelyek szakembereiből ugyancsak hiány van. Keresettek a matematikusok, az informatikusok,a műszaki – és a különböző természettudományok szakemberei. Azok elsősorban magánvállalatoknál számíthatnak elhelyezkedésre, többek között a rendkívül fejlett  járműiparban, a gépgyártásban, nemkülönben a vegyi – és a gyógyszeriparban. Hiány van képzett szakemberekben a bio – és a nano technológia területén is. Az informatikusokat valamennyi iparágban keresik, míg a 
matematikusok elsősorban bankoknál, biztosítóknál számíthatnak alkalmazásra. A magánszektoron kívül vannak lehetőségek  állami intézményeknél is, mint például olyan világhírű kutatóintézeteknél, mind a Max Planck, illetve a Fraunhofer-Gesellschaft.


 Hiányozhat sok tízezer ápoló

Egyébként nem csak diplomások a megfelelően képzett szakmunkások előtt is sok a lehetőség: műszerészeket lakatosokat, szerelőket várnak elsősorban. Mivel a német lakosságban (is) rohamosan növekszik az idős emberek száma, hasonlóan nő az igény a nő és férfi ápolók iránt, akikből különösen nagy a hiány: számítások szerint 2025 -re 152.000 további ápolóra  lesz majd szükség. A jelentkező már ma átlag három állás között választhat:elhelyezkedhet kórházban, klinikán, idősek otthonában vagy rendelőben.

Magyarok, mint az Unió polgárai, természetesen minden külön engedély nélkül vállalhatnak munkát Németországban. Igen fontos, elsőrendű előfeltétel  a nyelv olyan szintű ismerete, hogy a munkavállaló eltudja látni feladatait. Diplomásoknál, szakképzetteknél szükség van arra, hogy oklevelük, képzettségük alapján megfeleljenek szakterületük német előírásainak. Erről a https://anerkennung-in-deutschland/html.de portálon tájékozódhatunk az interneten.Szinte minden munkavállalási  kérdésben hasznos tájékoztatást találunk a Szövetségi Munkaügynökség (Bundesagentur für Arbeit) honlapján: www.arbeitsagentur.de. Ez a kormányhivatal munkaközvetítéssel is foglalkozik. www.make-it-ingermany.com portálon már szakmák szerint csoportosított konkrét állás-ajánlatokat is találunk.


Németországban  munkát vállaló magyar  külföldiként  bizonyosan  nem érzi egyedül magát, hiszen  vagy 11 millió a német határokon kívül született ember él már az országban – azaz minden nyolcadik külföldi, míg a munkavállalók között már minden hetedik. Egyébként nagy többségük európai – bár a képet árnyalja, hogy közülük minden ötödik török. A külföldieknek több, mint harmada származik uniós országból. Nyolc százalékkal az olaszok vannak a legtöbben, de hét százalékukkal már megközelítik őket a lengyelek. A külföldiek nagy többsége városokban él, különösen sokan a legnagyobbakban: Berlinben, Majna - Frankfurtban, Hamburgban, Münchenben, Kölnben. Figyelemre méltó, hogy az egykori NDK területén sokkal kevesebb külföldi telepedett meg.

Forrás: ger-mania.hu írása